Efemerna građa i sitni tisak : opseg pojmova u Hrvatskoj i svijetu - Lešković, Ana (Array, 2011)
Efemerna građa u knjižnicama je jedna od rijetko spominjanih tema suvremenog knjižničarstva. Stoga autorice pažnju posvećuju istraživanju pojma efemerna građa, njegovoj definiciji u raznim izvorima kao i različitosti kriterija za odabir takve građe objavljenim u domaćoj i inozemnoj literaturi. Raspravljaju odnos između pojmova efemerna građa, sitni tisak i siva literatura te navode prikupljene primjere takve građe u hrvatskim i inozemnim knjižnicama. Naglašavaju da efemerna građa kao neprocjenjiv izvor informacija koji se može promatrati s raznih kulturoloških aspekata dobiva u novije vrijeme na značenju pokretanjem projekata digitalizacije u knjižnicama i drugim baštinskim ustanovama.