Kako biti bolji odgajatelj i roditelj? - Slunjski, Edita (2007)
Mjera pegagoške kompetencije odgajatelja i roditelja je odgoj samostalnog, samopouzdanog i snalažljivog djeteta, koje slobodno razmišlja, prosuđuje i zauzima kritički stav prema svijetu oko sebe. Dijete se razvija u tolerantnu odraslu osobu razmjerno toleranciji cjelokupnog obiteljskog i vrtićkog okruženja u kom živi u godinama svog najranijeg djetinjstva. To okruženje djetetu treba omogućiti življenje empatičnosti, velikodušnosti, iskrenosti, suradnje i slično. Umijeće koje roditeljima i odgajateljima može pomoći u prevladavanju nesuglasja između toga kakvi bi željeli (ili trebali) biti, i onoga kakvi stvarno jesu, naziva se refleksivnost. Refleksivna odrasla osoba spremna je s drugima otvoreno razgovarati o vlastitoj (uspješnoj i neuspješnoj) komunikaciji s djetetom, kako bi osvijestila vlastite "slijepe točke" u toj komunikaciji, te ju postupno unaprijedila.
Projekt MZOS
HRV