Orwellova 1994.: Aktualnost distopijskog predloška i implikacije novootkrivenog “djela” - Landripet, Ivan (Array, 2004)
Britanske su vlasti nedavno službeno potvrdile nagađanja da su pred kraj 1949. godine od Georgea Orwella zaprimili traženi popis imena javnih osoba među Britancima, za koje je Orwell znao, ili je pak sumnjao, da su prikriveni komunisti i pristaše staljinizma. Uzimajući u obzir da Orwell ničime nije bio prinuđen na takav postupak, njegovu cjeloživotnu odanost idealu demokratskog socijalizma, simpatije prema idejama komunizma te posvemašnju odbojnost spram totalitarnih praksi, postavlja se pitanje motiva, kao i implikacija tog čina, ponajviše onih aktualnih. U tu se svrhu osvrćemo na okolnosti nastanka Orwellove liste, ali i na brojne životne momente koji su odredili njegov kritički svjetonazor te dali ton i smjer esejima i proznim djelima. Osobito nam je bilo bitno ukazati na poražavajuću tendenciju američke administracije prema predlaganju ili uvođenju određenih zakona, instrumenata vlasti i postupaka za koje se bez mnogo mašte, i možda po prvi puta na Zapadu, može naći mnoštvo korelata u Orwellovoj viziji totalitarne budućnosti. Mnogi analitičari pritom smatraju kako je neophodan brz zaokret u američkoj politici, prije no što se brojni elementi Orwellova distopijskog predloška iz upozorenje prometnu u ovaj ili onaj oblik orvelijanske stvarnosti. Sam Orwellov postupak u tom je svjetlu možda i najalarmantniji dio njegove ostavštine.