Počeci engleskog romana i njegova legitimacija retorikom prirode - Polić-Jurković, Vanja (Array, 2010)
U članku se raspravlja o razvoju engleskog romana od kraja 17.stoljeća do polovine 18. Tokom U to doba roman još nije priznat niti kao žanr niti kao poetički ili estetski oblik, te stoga romanopisci često pišu predgovore u kojima legitimizirau/objašnjavaju svoj žanrovski odabir težeći na taj način dati romanu estetski dignitet. U takvoj situaciji predgovori dobivaju status poetičkih manifesta tim više što romanopisci nemaju gdje drugdje iznijeti svoje poetičke stavove - specijalizirani književni kritički časopisi počet će se pojavljivati tek 1730-ih godina. U tim predgovorima romanopisci kao jedno od legitimacijskih taktika često rabe koncept "prirode" i "prirodnoga" kao neupitnog i jednoznačnog, samolegitimirajućeg argumenta vrijednosti romana.