Skraćivanje riječi - Bagić, Krešimir (Array, 2010)
Članak opisuje i oprimjeruje metaplazme izostavljanjem - aferezu, apokopu i sinkopu. Ispuštanje pojedinih glasova ili slogova može biti motivirano metričkim, ritmičkim i stilističkim razlozima.