Perspektive sjevernoirskog sukoba: kraj IRA-e ili jedinstvena Irska - Bilandžić, Mirko (2006)
Odluke 'Privremene' Irske republikanske armije o napuštanju oružane borbe i razoružanju iz srpnja i rujna 2005. ne samo da imaju bitan utjecaj na sjevernoirski mirovni proces i ukupne događaje u Sjevernoj Irskoj, već imaju i povijesni značaj. Te odluke nisu ad hoc karaktera. One su nastajale postupno, u razdoblju od 25 godina. Riječ je o razdoblju koje karakterizira transformacija republikanskog pokreta koji se od dominantno oružane organizacije pretvorio u dominantno političku organizaciju. Povijesni značaj odluka o razoružanju i odustajanju od oružane borbe ogleda se u tome što na određeni način predstavljaju i kraj Irske republikanske armije. S druge strane, te su odluke dio republikanske strategije za 21. stoljeće. Riječ je o mirovnoj strategiji, formuliranoj u sintagmi "s glasačkim listićem u obje ruke" kojom će republikanci tijekom 21. stoljeća nastojati ostvariti svoj višestoljetni ideal jedinstvene irske republike na teritoriju cjelokupnog irskog otoka.
Projekt MZOS
HRV