Business intelligence i nacionalna sigurnost - Bilandžić, Mirko (Array, 2007)
Tradicionalno poimanje nacionalne sigurnosti bilo je fokusirano na vojno i političko područje. Suvremeno shvaćanje nacionalne sigurnosti bitno je prošireno te uz ta dva područja uključuje i gospodarsko, socijalno i ekološko područje, pri čemu je gospodarska dimenzija nacionalne sigurnosti jedna od središnjih dimenzija tog novog koncepta. U novom konceptu nacionalne sigurnosti, poslovno-obavještajno djelovanje/poslovno obavještavanje (business intelligence), kao menadžment poslovnim informacijama, ima značajno mjesto u spektru instrumenata za ostvarenje gospodarske dimenzije nacionalne sigurnosti. Time je poslovno-obavještajno djelovanje/poslovno obavještavanje postalo instrument nacionalne sigurnosti, ali i izraz informacijske, a time i društvene moći.