(Ne)uvažavanje participativnih prava djeteta: suvremeni obiteljski odgoj između poslušnosti i odgovornosti - Kušević, Barbara (Array, 2010)
Participativna prava djeteta predstavljaju najveću inovaciju Konvencije o pravima djeteta (1989.). Dijete po prvi puta stječe zakonom priznato pravo da bude saslušano i da se njegovo mišljenje uzme u obzir te da daje i prima informacije, a ne da ga se promatra samo kao objekt brige odraslih. To se novo shvaćanje djeteta trebalo odraziti u svim područjima djetetova života, pa tako i u obiteljskome odgoju. Stoga se obiteljski odgoj našao u svojevrsnom procijepu između tradicionalnog nastojanja da dijete bude poslušno i da bespogovorno uvažava autoritet roditelja i drugih odraslih te novijeg shvaćanja djeteta koje treba postati odgovornim i aktivnim članom društva s razvijenim kritičkim mišljenjem. Na tom se tragu u radu predstavljaju dvije paradigme obiteljskoga odgoja, paradigma poslušnosti i paradigma odgovornosti, te se promatra kako one utječu na stupanj uvažavanja participativnih prava djeteta u suvremenom obiteljskom odgoju.