Participativna prava djeteta u sustavu odgoja i obrazovanja - Širanović, Ana (Array, 2010)
Participativna prava djeteta čine Konvenciju o pravima djeteta revolucionarnim dokumentom jer odražavaju novo poimanje djeteta i djetetove uloge u svojemu razvoju i odgoju. Participativnim se pravima djetetu priznaje subjektivitet, što znači da se post-Konvencijsko dijete shvaća kao aktivno biće, sposobno sudjelovati u svojem okružju i preuzimati odgovornost za svoje ponašanje. Osim što je aktivno sudjelovanje ljudsko pravo svakog djeteta, ono predstavlja i pripremu za život u demokratskom društvu. Priprema za demokratsko sudjelovanje događa se (ili se ne događa) u procesu odgoja i obrazovanja, i to na svim razinama u društvu: obitelji, školi i lokalnoj zajednici. U tom bi smislu sudjelovanje djece, u svim situacijama i pitanjima koja ih se tiču, trebalo postati svakodnevan način ponašanja i odnošenja djece i odraslih. U radu se razmatraju participativna prava djeteta u odgoju i obrazovanju, njihova razvojna i odgojna logika, mogućnosti dječjeg sudjelovanja u odgoju i obrazovanju i dobrobiti uvažavanja participativnih prava djeteta.