Jokastina svojta: Marx, Freud i Edip među novim antifilozofima - Mikulić, Borislav (2007)
Tema teksta je nedavno iznova pokrenuto pitanje “antifilozofije” u samorazumijevanju nekih prominentnih suvremenih evropskih filozofa, ali ne samo njih, kao što su Alain Badiou i Slavoj Žižek koji se obojica pozivaju na psihoanalitičara i teoretičara diskursa Jacquesa Lacana. Polazeći od metaforičke analize Marxovog iskaza o “puko interpretativnom” karakteru filozofije u odnosu na “studij stvarnog života” i od njegove usporedbe filozofije s masturbacijom, tekst se obraća novim pozivanjima na “antifilozofiju” tretirajući ih kao primjerke jednog tipa, ili radije kao slučajeve jednog sindroma, povezanog s Jokastinom racionalizacijom Edipovog prokletstva ; njezin diskurs utemeljen na općim pravilima racionalnosti nesvjesni je pokušaj izbjegavanja susreta s istinom događaja (incestuozni brak) koji se već dogodio. U tekstu se ispituju pretpostavke i posljedice takve analogije između antičkog i suvremenog tekstualnog materijala s ciljem da se pokaže — na temelju argumenta da je nesvjesno locirano unutar (a ne izvan) racionalnih procesa koje subjekt poduzima da bi udovoljio racionalnim potrebama (tj. nagonima ega) — da suvremeno razumijevanje “antifilozofije” nosi u sebi neprepoznate (nesvjesne) tendencije na lijevom krilu suvremene filozofije da se Marxov algoritam ozbiljenja filozofije reducira na Hegelovu negaciju negacije i integrira u diskurs akademske filozofije.
HRV