Što su uzroci kulturalnih razlika u matematičkom postignuću? - Pavlin-Bernardić, Nina (Array, 2010)
Brojna istraživanja pokazuju kako djeca iz različitih zemalja mogu imati bitno drugačiji učinak na standardiziranim testovima iz matematike. U radu su opisani najbitniji čimbenici koji imaju utjecaj na ovakve rezultate - obitelj, sustav vrijednosti u društvu, jezik, te obrazovni čimbenici: vrijeme u školi provedeno u učenju matematike, domaće zadaće, kurikulum i metode poučavanja.