Smrt i zahtjev za pisanjem: Blanchot, Hegel, Heidegger - Božić Blanuša, Zrinka (Array, 2010)
Maurice Blanchot uvelike je odredio način na koji danas razmišljamo o književnosti. On je jedan od prvih književnika koji su upozorili na snažan filozofski potencijal književnosti. U svom propitivanju književnosti, Blanchot opetovano spominje pojam smrti. U odnosu prema smrti suočavamo se s osjećajem tjeskobe, a to je iskustvo, prema Blanchotovom mišljenju, točka iz koje se rađa zahtjev za pisanjem. Ovaj rad nastoji pokazati u kojoj mjeri je Blanchotovo promišljanje književnosti oblikovano unutar (i suprotno od) okvira Hegelova i Heideggerova mišljenja.