1150. obljetnica darovnice kneza Trpimira - Matijević-Sokol, Mirjana (Array, 2010)
Povodom 1150. obljetnice izdavanja Trpimirove darovnice koja se obilježava na temelju njezina tradicionalnog datiranja 852. godinom koje je predložio F. Rački, autorica rekapitulira različita historiografska mišljenja o pitanjima koja se tiču ovog najstarijeg diplomatičkog dokumenta kod Hrvata iznesena tijekom vremena. Trpimirova je darovnica krsni list hrvatske države. Izdao ju je prvi samostalni hrvatski vladar Trpimir koji se u njoj titulira knezom Hrvata (dux Chroatorum). Zbog činjenice da je do nas došla u više kasnih prijepisa, a ne i u izvorniku, izazivala je polemičke rasprave o vjerodostojnosti. Autorica smatra da je predložak za sadašnji oblik Trpimirove darovnice isprava koja je kasnije „dorađena“ i „obogaćena“ rezultatima sudovanja na placitu. Osnovne diplomatičke formule, odnosno vjerodostojnu jezgru te isprave činili bi dijelovi protokola (invokacija, intitulacija i datacija), zatim arenga, pa dijelovi naracije s dispozicijom. Takve dokumente nazivamo diplomatičkom terminologijom iskrivljeni izvornik (acta depravata) u čiju su vjerodostojnu jezgru i to možda čak u više navrata interpolirani razni dijelovi drugih pravnih radnji (acta interpolata). Također temeljem iznesenih stavova L. Margetića, ali uz manju vlastitu korekciju autorica se opredjeljuje i predlaže 4. ožujka 841. godine kao datum izdavanja isprave.