Struktura i funkcija kletvi u usmenoj i pisanoj epici - Nikolić, Davor, kroatist (Array, 2010)
Analizom epskih pjesama u zborniku V. Bogišića objašnjava se uporaba kletvi kao jednog od poetičkih načela usmene epike. Kriteriji analize bili su odnos adresanta i adresata kletve (na osnovi vjerske i rodne pripadnosti) te subjekta i objekta u samoj kletvi. Rezultati analize pokazuju apsolutnu prevagu kršćanskih adresanata nad muslimanskim, ali i znatno češću pojavu muških nego ženskih adresanata, što se objašnjava imanentnim zakonitostima epskoga žanra. Dobiveni su rezultati uspoređeni s epskim pjesmama u djelu Razgovor ugodni naroda slovinskoga A. K. Miošića te je određen stupanj usmenoepskih interferencija u tome pisanome djelu hrvatske pretpreporodne književnosti.