Diomedove ptice - Marohnić, Jelena (2010)
Mit o Diomedovim pticama postavlja se u kontekst sustava grčke mitologije usporedbom s mitovima o Meleagrovim, Ahilejevim i Memnonovim pticama. Na temelju objavljenih podataka o ornitofauni jadranskih pučinskih otoka vrednuju se u literaturi predložene identifikacije Diomedovih ptica. Izvještaji grčkih moreplovaca o dvjema vrstama pučinskih ptica, kaukalima i blunama, vjerojatno su se uklopili u mitove o preobrazbama u ptice pri oplakivanju junaka, te je uz Diomedovo svetište na Palagruži nastao i etiološki mit o pticama.
Paralelni engleski prijevod.
Projekt MZOS
HRV