Kipovi bočnih oltara kapele sv. Križa u međimurskom Svetom Križu - Nestić, Jasmina (Array, 2009)
Oltari u kapeli sv. Križa u međimurskom Svetom Križu atributivno su se nalazili u prepletu djelatnosti dvojice varaždinskih kipara XVIII. stoljeća – Ivana Adama Rosembergera i Ivana Pittnera. Na blisku suradnju dvojice kipara, ali i na otežano definiranje njihovih zasebnih opusa, prvotno je ukazala Ivy Lentić-Kugli (1969.), donoseći arhivske podatke o njihovom životu i djelatnosti na području Varaždina i njegove okolice. Novootkriveni dokument o isplati za tri izrađena oltara u kapeli sv. Križa otkrio je ime njihova donatora – Ladislava Somogyja – i vremensku odrednicu njihova nastanka (1748.). Iznova analizirani i interpretirani poznati arhivski dokumenti i izvori pomogli su u preciznijoj rekonstrukciji sudbina ovih oltara, od njihove narudžbe pa do danas. Od oltara i kipova koji su za kapelu naručeni ugovorom sklopljenim između varaždinskog poduzetnika i slikara Ivana Valentina Karchera i župnika Male Subotice, Tome Senjana, danas su preostala samo četiri drvena kipa Sv. Emerik i Sv. Stjepan s bočnog oltara sv. Ladislava i Sv. Petar i Sv. Pavao s oltara Bogorodice Sućutne. Iščitavanjem protokola kanonskih vizitacija Bekšinskog arhiđakonata došlo se do opravdanog zaključka da su upravo ovi kipovi najvjerojatnije i jedini izrađeni od svih koji se spominju u navedenom ugovoru. Gotovo istih dimenzija i postamenata, istovremenog nastanka, zamjetno su različiti u kvaliteti izvedbe i odaju rad dvojice kipara. Iako su i dalje autorski neodređeni sa sigurnošću se vezuju uz varaždinski kiparski krug sredine XVIII. stoljeća, bilo direktnim angažmanom onodobnih gradskih kipara ili utjecajima koja je tako snažna sredina širila na okolna područja. Ipak, iz atributivnih prijedloga ime Ivana Pittnera sa sigurnošću se može ukloniti, budući da su skulpture naručene i isplaćene nakon njegove smrti. Unatoč slabijoj kvaliteti i nerazriješenu autorstvu važnost dobivaju kao rijetki slučaj u opusu ove regije u kojem se pronašla arhivska dokumentacija o njihovoj narudžbi i izvedbi, i koja ih je na ovaj način učinila predmetom istraživanja i interpretacije.