Internet i seksualna kompulzivnost - Štulhofer, Aleksandar; Perišić, Kristina; Sušac, Nika; Marjanović, Bojan; Bauer, Marina; Vukasović, Tena (2005)
Uporaba Interneta rapidno raste, što uključuje i njegovo korištenje u seksualne svrhe. On-line seksualne aktivnosti (OSA) su izvor brojnih mogućnosti i pozitivnih ishoda, ali i određenih problema, među kojima je kompulzivno seksualno ponašanje jedan od središnjih. U ovome radu ispitujemo teorijsku konceptualizaciju i empirijska obilježja seksualne kompulzivnosti (SEK) u Internet okruženju. Analize se temelje na prvom domaćem on-line istraživanju OSA provedenom krajem 2004. godine na uzorku od 2079 članova Internet portala namijenjenog upoznavanju i druženju. Prema spolu i dobi, ostvareni se uzorak u velikoj mjeri poklapa s osobinama populacije internet korisnika u RH. U usporedbi s nekompulzivnim ispitanicima, kompulzivni ispitanici provode više vremena u konzumaciji pornografije, iskazuju povećanu preokupiranost seksom i veću razinu traženja seksualnog uzbuđenja, veći broj seksualnih partnera i veću sklonost rizičnom seksualnom ponašanju, te smanjeno zadovoljstvo vlastitim seksualnim životom. Također, kompulzivne su osobe sklonije on-line seksualnom uznemirivanju. Multivarijatna analiza ukazuje na značajnu povezanost SEK s muškim spolom, ne-heteroseksualnom samoidentifikacijom, niskim samopoštovanjem i nerealističnim seksualnim očekivanjima. U zaključku autori ukazuju na potrebu pokretanja odgovarajućih prevencijskih i intervencijskih programa u Hrvatskoj.
HRV