Uloga percipiranog stresa i stilova suočavanja u nastanku predporođajne anksioznosti - Nakić, Sandra (Array, 2009)
Prethodna istraživanja su pokazala da je predporođajna anksioznost rizični faktor za razvoj afektivnih poremećaja nakon poroda, a može imati utjecaja i na razvoj fetusa. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati ulogu percipiranog stresa i stilova suočavanja u nastanku predporođajne anksioznosti. Obuhvaćen je uzorak od 149 trudnica u posljednjem tromjesečju trudnoće koje su popunile Ljestvicu percipiranog stresa, revidirani Upitnik suočavanja sa stresom te Upitnik anksioznosti kao stanja i osobine ličnosti. Regresijska analiza je pokazala da su anksioznost kao osobina ličnosti, dob, komplikacije u trudnoći te razina percipiranog stresa značajni prediktori anksioznosti. S obzirom na povišen rizik za razvoj poslijeporođajne depresije kod anksioznih trudnica te moguć negativni utjecaj na dijete, naglašava se važnost adekvatnih intervencijskih postupaka u trudnoći.