Drvena crkva u Loboru - najstarija franačka misionarska crkva u sjevernoj Hrvatskoj - Krešimir Filipec (Array, 2010)
U radu se donose osnovni podaci o drvenoj crkvi u Loboru, Majka Božja Gorska koja je jedinstveni primjer karolinške gradnje u cijeloj Hrvatskoj. Riječ je o najstarijoj poznatoj crkvi iz koje je kretalo pokrštavanje panonskih Slavena. Raspravlja se o njenom izgledu, vremenu izgradnje i grobovima koji su uz nju vezani. Drvena crkva sagrađena je početkom 9. stoljeća, a srušena je koncem 10. ili početkom 11. stoljeća.