Tijela u tranziciji - transnacionalna ekonomija i nacionalna zajednica u Neuromanceru i Cosmopolisu - Cvek, Sven (Array, 2010)
U članku se analizira način na koji se promjene u američkoj ekonomskoj politici od osamdesetih godina dvadesetog do početka dvadesetprvog stoljeća mogu iščitati iz romana Neuromancer Williama Gibsona i Cosmopolis Dona DeLilla. Ovaj period karakterizira dominacija neoliberalne ekonomske doktrine, reorijentacija na informacijsku ekonomiju, te ubrzani rast financijskoga sektora. Gibsonov Neuromancer već je iščitavan kao prikaz američkog preusmjeravanja s proizvodnje na visoko informatizirane, “nematerijalne” oblike rada u novoj, transnacionalnoj ili globalnoj ekonomiji od 1970- ih nadalje. Iz današnje perspektive, čini se da roman obilježava rani trenutak u usponu ekonomske politike koja trenutno doživljava kolaps. S druge strane, DeLillov Cosmopolis iz 2003. kritički promišlja društvene posljedice prevlasti “nematerijalnoga” rada i posvemašnje financijalizacije ekonomije. U oba romana upravo je ljudsko tijelo mjesto na kojemu te posljedice postaju vidljive. Posebno kod DeLilla, u tijelo glavnoga like alegorijski se upisuju učinci deteritorijalizirane, globalne ekonomije na nacionalni imaginarij SAD-a. Cosmopolis tako navješćuje kraj jednog ekonomskog modela, ali i bilježi njegove, za DeLilla pogubne posljedice na nacionalnu zajednicu.