Društvo i okoliš u vremenskoj perspektivi. O sociologiji vremena i menadžmentu vremena - Cifrić, Ivan (Array, 2010)
Prostor i vrijeme oduvijek su bili dvije ključne dimenzije čovjekove egzistencije, ali se tijekom čovjekove kulturne evolucije različito percipiraju. U predmodernim društvima dominiralo je prirodno, ciklično vrijeme kao paradigma organizacije života lokalnih zajednica. U modernom društvu dominira linearno shvaćanje vremena i socijalno (kulturno) konstruirano vrijeme kao paradigma organizacije života. Glede uloge vremena u društvu, razlikuju se tri “kulture vremena” (Zeitkultur): “tradicionalna”, “moderna” i “kultura digitaliziranog vremena”. U članku se polazi od teze da postoje značajne razlike između prirodnih i socijalnih sustava, pa tako i razlike u njihovoj perspektivi vremena, vidljive u dvama poredcima vremena: prirodnom (cikličnom) i kulturnom (linearnom). Njihova konfrontacija u modernom društvu ima različite posljedice. Socijalnoekološka kriza posljedica je sudara cikličnog i linearnog vremena, tj. prostorni je i vremenski odraz neuvažavanja prirodnog vremena i dominacije socijalnog vremena s individualnim i socijalnim posljedicama. Glede toga, u članku se uspoređuju obilježja prirodnog i socijalnog sustava ; objašnjava se zašto je vrijeme postalo relevantan sociološki problem u modernom društvu, vrijeme kao individualni i ekonomski resurs, te njegova važnost za ekonomiju vremena i menadžment vremena u organizaciji života modernog društva. Ističe se potreba oblikovanja “nove kulture vremena”. Za nju nije dostatna kritika ekonomije vremena, nego su potrebna razmišljanja ekologije vremena.