Talijanski turcizmi - posuđenice u hrvatskom - Ljubičić, Maslina (Array, 2010)
Turcizmi i općenito orijentalizmi nisu prodirali u hrvatski samo izravno iz turskoga, nego i preko talijanskoga. Prema načelu neposredne etimologije, mjerodavnom u proučavanju jezičnih kontakata, u radu se usmjerava pozornost na takve hrvatske talijanizme koji u talijanskom predstavljaju turcizme. Ponekad u hrvatskim govorima, ovisno o jeziku iz kojega je riječ preuzeta (talijanskom, turskom, njemačkom, mađarskom), susrećemo više reflekasa istog etimona. U istom dijatopijskom varijetetu pojava podudarnih etimologija dovodi do alotropije. Za razliku od talijanskih turcizama koji u hrvatskom imaju status talijanskih posuđenica, na kraju se navodi i pokoji primjer turskih talijanizama koji su u hrvatski ušli kao turcizmi.