Konstrukcija i evaluacija višedimenzionalnog instrumenta za procjenu prepreka uporabi kondoma - Benković, Vanesa; Štulhofer, Aleksandar; Baćak, Valerio (2010)
U radu se opisuju postupci izrade i provjere metrijskih svojstava višedimenzionalnog instrumenta za mjerenje prepreka uporabi muškog kondoma. Konstrukcija i validacija je provedena na online uzorku osoba, poglavito studenata, u dobi između 18 i 30 godina (N = 754). Provedene analize glavnih komponenata ukazale su na postojanje pet međusobno povezanih dimenzija prepreka uporabi kondoma: (1) problemi vezani uz pregovaranje o uporabi kondoma i otpor partnera ; (2) anti-erotski aspekti uporabe kondoma ; (3) društvena (ne)poželjnost uporabe kondoma ; (4) nedostatak samopouzdanja vezanog uz uporabu kondoma i (5) poteškoće vezane uz nabavku i nošenje kondoma. Višedimenzionalnost skale je testirana i konfirmacijskom faktorskom analizom. Skalu prepreka uporabi kondoma (SPUK ; k = 27) i njezine komponente obilježava zadovoljavajuća pouzdanost, neovisna o spolu. Valjanost skale je utvrđena analizom povezanosti sa srodnim konstruktima. Autori vjeruju kako bi primjena skale mogla unaprijediti razumijevanje sporadičnog (nesustavnog) korištenja kondoma i tako poslužiti u izradi programa prevencije HIV-a i drugih spolno prenosivih bolesti.
Projekt MZOS
HRV