Fra Lovro Cekinić (1692.-1752.) - Franić, Ivana, lingvist (Array, 2008)
Fra Lovro Cekinić (1692.-1752.), redovnik franjevac, najčešće se spominje kao sakupljač i prepisivač djela iz dubrovačke prošlosti i književnosti te kao vrstan propovjednik. Utvrđeno je da je rođen u Dubrovniku i da potječe iz sela Ravno u Popovu polju. U Cekinićevu se rukopisnu ostavštinu ubrajaju sljedeća djela: Istoria e Privilegj dell' Osseruante Prou[inc]ia di Ragusa raccolti da diversi luoghi e posti qui in un volume ; Riječ božja, aliti pripovjesti za korizme kako se u našoj crkvi S. Frančeska pripovijeda nedjelja, utorak i petak i one svetkovine koje u korizmu zapadaju ; Istoria della Republica di Ragusa ; Duhovne zabave duše bogoljubne. U radu se posebna pozornost posvećuje gotovo nepoznatu dvojezičnom rukopisnom talijansko-hrvatskom rječniku Vocabolario italiano-illirico (~ 1745).