Licencija za roditeljstvo - buduća realnost ili utopijska projekcija? - Kušević, Barbara (2009)
U suvremenom je društvu još uvijek dominantna tradicionalna paradigma po kojoj se dobrim roditeljima smatraju svi oni koji ne zlostavljaju ili zanemaruju svoje dijete. Međutim, problemi u funkcioniranju suvremene obitelji ukazuju na to da je potrebna promjena paradigme suvremenoga roditeljstva, u kojoj roditeljstvo neće biti biološko pravo, već privilegija koja se stječe na temelju pedagoških kompetencija roditelja. Jedan od načina sustavnog osiguravanja kvalitete roditeljstva predstavlja i licenca za roditeljstvo. U radu se predstavlja koncept licence za roditeljstvo, kriteriji za njeno dobivanje te argumenti koji govore u prilog licenciranju roditelja, kao i oni koji ukazuju na tešku održivost takve prakse. Svrha pregleda nije zagovaranje trenutnog uvođenja prakse licenciranja roditelja, već isticanje njenih možebitnih prednosti u društvu koje nastoji različitim sredstvima zaštititi prava djeteta i osigurati mu kvalitetan obiteljski odgoj. Pritom se ne negira postojanje različitih prepreka koje (zasad) onemogućuju uvođenje prakse licenciranja roditeljstva, zbog čega se licenci za roditeljstvo pristupa kao utopijskoj projekciji čije uvođenje još uvijek nije realno očekivati.
Projekt MZOS
HRV