Lovranska glagolitica i dosadašnja istraženost - Eterović, Ivana (Array, 2010)
Lovranska glagoljaška baština dosad u literaturi nije ocijenjena suviše reprezentativnom. U radu se takva teza preispituje i predstavljaju se dosad poznati glagoljski spomenici s područja Lovranštine uz kratak pregled postojeće literature o njima. Prikazuje se različitost očuvanih glagoljičnih spomenika s obzirom na njihovu funkciju: liturgijski tekstovi, grafiti, Kvaderna kapitula lovranskoga, ostali pravni spomenici. Premda lovranska glagoljaška baština obimom nije prevelika, dostupni podaci svjedoče o kontinuitetu i nekadašnjoj dubokoj ukorijenjenosti glagoljanja na tome prostoru.