Škola temeljena na pravima djeteta: Inkluzija kao odraz poštovanja prava djece - Širanović, Ana (Array, 2010)
Inkluzija je instrument stvaranja škole temeljene na pravima, a istodobno i posljedica odgojno-obrazovnog procesa temeljenog na pravima djeteta. Inkluzivna škola njeguje bogatstvo različitosti, filozofiju jednakosti u različitosti i individualizaciju procesa stjecanja znanja radi smanjenja isključivanja pojedinaca ili skupina iz obrazovanja. Takva škola stvara temelj za društvo u kojemu se poštuju ljudska prava, jednakost, suradničko ponašanje te solidarnost i zajedništvo.