Različiti sustavi ocjenjivanja i usporedne ljestvice - Novak Milić, Jasna; Barbaroša-Šikić, Mirela (2008)
U radu se daje pregled različitih sustava ocjenjivanja poglavito europskih zemalja, ali i nekih zemalja s drugih kontinenata. Pokazuje se raznolikost u vrsti ocjenjivanja (kvalitativno, kvantitativno), znakovima ocjenjivanja (brojke, slova, riječi, postotci, bodovi, dodatni znakovi poput + ili −), ras- ponu ocjenjivanja (od dva stupnja: prolazno i neprolazno, tri, četiri, pet, šest, sedam sve do 20), smjeru ocjene (ljestvice rasta ili pada, tj. najviša najmanja brojka poput 1 ili najviša brojka). Na primjeru ocjenjivanja u Sveučilišnoj školi u Zagrebu pokazuje se kako se može postupiti kada je po- trebno rabiti dva različita sustava ocjenjivanja.
HRV