Integrativna bioetika i problem istine - Čović, Ante (2009)
Integrativna bioetika određena je u metodološkom pogledu idejom pluriperspektivizma prema kojoj se "orijentacijsko znanje" može postizati samo interakcijom različitih spoznajnih perspektiva unutar određenog problemskog polja. Taj metodološki stav u svojoj filozofskoj podlozi pretpostavlja sasvim određeno razumijevanje istine koje, sukladno tome, možemo nazvati (pluri)perspektivističkim. U zadaći je ovog rada da eksplicira pretpostavljeni pojam istine radi filozofskog legitimiranja pluriperspektivne spoznajne metode i zasnivanja nove paradigme znanja. Rad je strukturiran u tri dijela: u prvom se dijelu navodi definicija integrativne bioetike, zatim se sistematiziraju različiti filozofski pristupi problemu istine, dok se u trećem dijelu rekonstruira linija pluriperspektivnog razumijevanja istine kroz povijest filozofije.
Projekt MZOS
HRV