Životinjska duša i životinjska prava : Pitanja i odgovori (o) filozofiji Hansa Jonasa - Jurić, Hrvoje, filozof (Array, 2009)
U svakoj filozofiji i svakoj znanosti koja se bavi onim živim i prirodom pitanje o opstanku životinja je nezaobilazno, a u određenom smislu predstavlja i "probni kamen" svake teorije života i prirode. No, odgovori na to pitanje nisu uvijek direktni i ekstenzivni, osobito kad se radi o etičkim implikacijama tih teorija. To u osnovi važi i za Hansa Jonasa, iako je njegova filozofija, koja je nastala na razmeđu metafizike, ontologije, biologije, etike i politike, itekako relevantna za suvremene rasprave o moralnome statusu životinja i životinjskim pravima. No, u Jonasovim radovima ipak ne nalazimo mnogo eksplicitnih izjašnjavanja o ovoj temi. Stoga je zadaća ovog rada da na temelju Jonasovih tekstova pokuša re/konstruirati jednu "jonasovsku zoo-etiku". U tom smislu, prvi dio predavanja bit će posvećen prikazu osnovnih crta Jonasove filozofijske biologije, s naglaskom na njegovom razmatranju "životinjske duše", dok će se u drugom dijelu naglasak staviti na one elemente Jonasove etike odgovornosti koji opravdavaju jedno zooetičko i bioetičko čitanje njegova djela.