Les sites de l'église Saint-Simon, de la basilique à trois nefs, de l' agglomération de Guran et de l'église Sainte-Cécile en Istrie (Croatie) : Quatrième et cinquième campagne de fouilles archéologiques (2005-2006) - Terrier, Jean (Array, 2007)
U članku su sistematično opisani rezultati četvrte i pete kampanje arheoloških istraživanja na području staroga naselja Guran u južnoj Istri koja se odvijaju u sklopu zajedničkoga znanstvenog projekta Međunarodnoga istraživačkog centra za kasnu antiku i srednji vijek Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Ženevi. Nastavljena su istraživanja crkve sv. Šimuna te ona na području srednjovjekovnoga naselja, a iznimne je rezultate dala druga kampanja arheoloških iskopavanja crkve Sv. Cecilije koja je smještena otpilike 600 m sjeverozapadno od naselja. U manjoj crkvi sv. Šimuna, smještenoj južno i donekle udaljenoj od naselja, detaljnim su arheološkim metodama unutar perimetralnih zidova postojeće crkve, i zapadno od pročelja prve faze, otkriveni tragovi prve okupacije lokaliteta koja se može datirati u razdoblje kasne antike, i koja, čini se, prethodi izgradnji prve faze crkve. Prva faza konzervatorskih radova koja je uključila je sanaciju sjevernoga i istočnoga perimetralnog zida postojeće građevine. Na prostoru staroga naselja Guran čiji su ostaci pronađeni na manje od 100 m jugozapadno od trobrodne bazilike, otkriveni su novi segmenti zidina s monumentalnim vratima. Istraživanja su vršena u dvije zone. U istočnoj zoni intenzivno je istražen prostor s unutrašnje strane istočnoga segmenta zidina gdje su nastavljena istraživanja prostorije pravokutnoga tlocrta (C1) koja se može priližno datirati u vrijeme izgradnje zidina, te prostora istočno od nje gdje su nađeni ostaci još jedne prostorije (C2) koja se gradi kada prostorija C1 više nije bila u funkciji. U zapadnoj zoni, otkriveni su novi segmenti zidina te jedna prostorija (C3) koja je prislonjena s njihove vanjske strane. Naposljetku, predstavljeni su rezultati druge kampanje arheoloških istraživanja Crkve sv. Cecilije koja je smještena na otpilike 600 m sjeverozapadno od naselja. U potpunosti je istražen prostor unutar perimetralnim zidova te je dokumentirana posljednja faza korištenja crkve – tipovi popločenja te liturgijske instalacije. Prostor te jednobrodne dvoapsidalne građevine bio je tada podijeljen u dva dijela: svetište popločeno velikim kamenim pločama te prostor broda čiji je pod izrađen od okomito postavljenih lomljenaca manjeg formata. Tijekom čišćenja urušenoga sloja pronađeni su brojni fragmenti skulpture koji, kao i neke nepravilnosti uočene u strukturi sjevernoga i istočnoga zida, ukazuju na postojanje više građevnih faza. Za sljedeću kampanju predviđen je nastavak istraživanja crkve sv. Cecilije te njezine neposredne okolice, u kojoj su identificirani ostaci nekoga, čini se antičkoga, kompleksa. Također se planira otvaranje nekoliko sondi unutar perimetra srednjovjekovnoga naselja kao i nastavak istraživanja zidina.