'Narod Knjige' (ahl al-kitâb): Kršćani i Židovi u svijetu klasičnog islama - Kursar, Vjeran (Array, 2009)
Prema odredbama islamskog prava – šerijata, nemuslimanski podanici islamske države – zimije, pod uvjetom da su prihvatili islamski državni suverenitet i muslimansku dominaciju i pristali na plaćanje glavarine (džizje), imali su zajamčena neka osnovna prava poput osobne slobode, privatnog vlasništva, i prava na slobodu vjeroispovijesti, doduše uz neka ograničenja. U stvarnom životu, međutim, veliki broj ograničenja propisan islamskim pravom nije bio striktno proveden, a položaj nemuslimana varirao je od regije do regije, i mijenjao se u različitim vremenskim periodima ovisno o povijesnim okolnostima.