Prve naznake demografske tranzicije: Stanovništvo Betine (1870-1880) - Vranješ-Šoljan, Božena; Čizmić, Frane (2009)
U Betini, naselju na otoku Murteru od 1870. do 1880. očituju se tek prvi znaci demografske tranzicije. Iako su stope nataliteta i mortaliteta još uvijek predtranzicijske, prve naznake tranzicije osjećaju se u produljenju ljudskog vijeka, a stanovništvo Betine ima obilježja koja se mogu uočiti na otocima srednje Dalmacije.
Projekt MZOS
HRV