Marc Bloch, Apologija historije ili zanat povjesničara, prevela Jagoda Milinković, Srednja Europa, Zagreb 2008, 183 str - Janković, Branimir (Array, 2009)
Na hrvatski jezik napokon je prevedena poznata Blochova rasprava o historiji. To djelo svoju glasovitost duguje ne samo tome što ju je pisao svjetski poznati povjesničar Marc Bloch (1886-1944), koji je zajedno s Lucienom Febvreom pokrenuo 1929. iznimno utjecajni francuski časopis Annales, nego i zbog okolnosti njegova nastanka. Naime, Bloch ga je pisao za vrijeme njemačke okupacije Francuske u Drugom svjetskom ratu, daleko od knjižnica, a spis je k tomu ostao nedovršen jer je Bloch, pridruživši se pokretu otporu, 1944. uhvaćen i strijeljan pa je djelo posmrtno izdao L. Febvre 1949. godine. Dakle, 2009. godina je godina dvostruke obljetnice: 80. godina od pokretanja Annalesa, najpoznatijeg časopisa svjetske historiografije i 60. godina od izdavanja Blochove Apologije historije. Okolnosti nastanka te Blochove knjige uvelike su odredile njegovu recepciju. Prijevod djela dolazi s priličnim zakašnjenjem, ali ipak svjedoči o određenim nastojanjima dijela hrvatske historiografije na prevođenju kanonskih i utjecajnih djela iz povijesti historiografije, oko čega još treba sustavno poraditi, posebno kada su u pitanju suvremeni pregledi historiografije, kao i teorijske rasprave.