Znanstveni skup "1918. u hrvatskoj povijesti", Zagreb, 29-30. listopada 2008. - Janković, Branimir (Array, 2009)
U organizaciji Odjela za povijest Matice hrvatske i pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora u Zagrebu je 29-30. listopada 2008. u palači Matice hrvatske održan znanstveni skup 1918. u hrvatskoj povijesti. Skup je otvorio predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, čije su riječi potvrdile da u široj javnosti godina 1918. kao mjesto nacionalnog sjećanja i pamćenja još uvijek ima ambivalentnu recepciju, sadržanu u pitanju «je li se moglo drugačije» i praćenu uvijek iznova isticanom Radićevom rečenicom «Ne srljajte kao guske u maglu!». Znanstveni skup, na kojem je sudjelovalo 29 izlagačica i izlagača, održan je na dan 90. godišnjice odluke Hrvatskog sabora 29. listopada 1918. kojom su raskinute veze s Austro-Ugarskom Monarhijom i proglašena Država SHS, što je kasnije dovelo do ujedinjenja s Kraljevinom Srbijom i uspostavljanja Kraljevstva SHS 1. prosinca 1918. godine. Prijelomni karakter 1918. godine, obilježen raspadom Austro-Ugarske Monarhije i ulaskom hrvatskih zemalja u novu državnu zajednicu, usmjeravao je izlagače na promatranje državnopravnih pitanja, djelovanja stranaka i političkih predstavnika.