Zrinka Nikolić Jakus, Uvod u studij povijesti : historiografski praktikum, Leykam international, Zagreb 2008, 175 str - Janković, Branimir (Array, 2009)
Jedan od poželjnih i potrebnih novih sveučilišnih udžbenika vezanih uz to područje objavila je 2008. dr. Zrinka Nikolić Jakus, docentica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, na kojem predaje hrvatsku srednjovjekovnu povijest te izvodi zajedno s dr. Mladenom Tomoradom predmet «Historiografski praktikum» od njegovog pokretanja 2005/2006. godine. Naziv predmeta «Historiografski praktikum», za čije je izvođenje ovaj udžbenik napisan, dobro označava sadržaj koji taj predmet pokriva pa je tako knjiga Z. Nikolić Jakus «priručnik, kojemu je osnovni cilj praktičnim i primjenjivim informacijama olakšati studij povijesti», odnosno preciznije, treba, prema njezinim riječima, pomoći u počecima istraživačkog rada i predočavanju rezultata prvih istraživačkih koraka. Praktična orijentacija udžbenika ogleda se tako u pružanju čitavog niza korisnih naputaka koji učenicima, studentima, profesorima i ljubiteljima povijesti omogućavaju solidno upoznavanje s istraživačkim osnovicama i konvencijama unutar onoga što podrazumijevamo pod historijskom znanošću.