Marksizam i povijest : povodom smrti Leszeka Kołakowskog (1927-2009) - Janković, Branimir (Array, 2009)
Vijest da je 17. srpnja 2009. u 81. godini umro poznati poljski filozof Leszek Kołakowski objavljena je na brojnim internetskim portalima i novinskim stranicama diljem svijeta. Hrvatski mediji također su objavili određeni broj napisa, ipak bitno kraćih od onih koje su objavile pojedine svjetske novine, primjerice, The Times, The Telegraph, The Independent, The Economist, The New York Times, Frankfurter Allgemeine Zeitung i, naravno, poljski mediji. Činjenica da je nekoliko djela Leszeka Kołakowskog dostupno hrvatskom čitatelju u prijevodu i da je Kołakowski pisao o temama koje možemo povezati s hrvatskom suvremenom intelektualnom poviješću i koje još nismo, prema mome mišljenju, počeli zadovoljavajuće problematizirati, bit će poticaj za ovaj prilog, koji također želi biti doprinos obavještavanju hrvatske javnosti o brojnim tekstovima u inozemstvu o Kołakowskom te uputiti na važnost praćenja sličnih inozemnih zbivanja, danas uvelike olakšanima mogućnostima koje pruža internet. Uz predstavljanje životopisa tog poljskog filozofa, čitateljima Povijesti u nastavi prikazat ću Kołakowskog uglavnom kroz povijesne teme, primarno kroz pitanja uloge koju je marksizam imao u povijesti 19. i 20. stoljeća, njegovog statusa u 21. stoljeću i utjecaja na historiju kao disciplinu. Obratit ću pozornost i na tekstove L. Kołakowskog u kojima je u fikcionalnoj formi predstavljao određene suvremene probleme i koji mogu djelomično poslužiti i u nastavi. Skrenut ću također pažnju na njegov životopis koji odražava brojne korjenite mijene u povijesti 20. stoljeća koje su na traumatičan način utjecale na različite sudbine tolikih ljudi. Biografski pristup može kroz prikaz pojedinačnih ljudskih sudbina sugestivno predstaviti svu slojevitost povijesti određenog vremena.