Prikaz knjige: Obrazovanje u kontekstu tranzicije (Šime Pilić, ur.) Biblioteka Školskog vjesnika, Split, 2008. 346 str - Žažar, Krešimir (Array, 2009)
Zbornik "Obrazovanje u kontekstu tranzicije" na jednom mjestu objedinjuje znanstvene radove iz područja sociologije obrazovanja publiciranim u domaćoj stručnoj periodici u razdoblju od 1991. do 2008. godine. Riječ je o 15 članaka napisanih od strane šesnaestero renomiranih sociologa/inja koji/e se duži niz godina bave tematikom obrazovanja i školstva. Radovi uvršteni u zbornik razlikuju se s obzirom na teorijska polazišta i metodološke pristupe. Raznovrsnost pristupa ogleda se u različitim akcentuacijama pojedinih aspekata tematike obrazovanja u uvjetima društvene tranzicije tijekom posljednja dva desetljeća. Iako je naglasak stavljen na problematiziranje obrazovanja u uvjetima društvene tranzicije hrvatskog društva, pojedini autori u obzir uzimaju i širi europski i globalni kontekst. Pored toga, razmatranje obrazovanja u tranzicijskom kontekstu neizostavno podrazumijeva i osvrt na naslijeđe prethodnog društvenog uređenja ali i anticipiranje buduće razvojne perspektive obrazovanja.