Iskustva i (skrivene) vrijednosti eko-muzeja - Babić, Darko muzeolog (2009)
Sedamdesete godina dvadesetog stoljeća kreirale su novi odnosa muzeja i društva, prije svega kroz formu eko-muzeja. U međuvremenu se društvo, kontekst u kojem muzeji djeluju značajno promijenilo. Eko-muzeji i pokret nove muzeologije su, iako izvorno odgovarajući na potrebe ondašnjeg trenutka, svojim konceptom teritorija, baštine, identiteta i razvoja, te (lokalne) zajednice kao osnovnog nositelja procesa anticipirali mnoga suvremena teorijska i praktična promišljanja. U međuvremenu su tradicionalni (klasični) muzeji preuzeli dio iskustva eko-muzeja dok su i sami eko-muzeji evoluirali i stvorili nove oblike pojavnosti. Namjera rada je kritički sagledati razvoj i inovacije eko-muzeja i nove muzeologije, te pokazati primjenljivost i upotrebljivost ovog koncepata u današnjim, promijenjenim društvenim okolnostima.
Projekt MZOS
ENG