Islamske oružane organizacije i islamizam na primjeru Bliskog istoka - Bilandžić, Mirko, politolog (Array, 2008)
Politički islam (islamizam) odnosi se na političku strategiju koja od sredine druge polovine 20. stoljeća predstavlja domininirajuću artikulaciju muslimanskih političkih aspiracija. Islamizam je zajednički naziv za političke ideologije koje drže kako islam nije samo religija nego i politički sustav. Makar bitno istaknut, politički islam je tek jedna od političkih orijentacija unutar ukupnoga islamskog svijeta i uz to nije uniforman pokret. Unutar njega postoje mnoge različitosti: od socijalno-karitativnog preko političkog djelovanja do korištenja nasilnog i oružanog djelovanja (džihad). Različitosti unutar islamizma vidljive su i kod oružanih organizacija. Mnoge od njih imaju različite ciljeve. No, kad imaju i identične ili slične ciljeve, među njima se opet događaju raskoli i međusobni sukobi (i oružani), ponajprije, zbog različitih shvaćanja koje strategije te sredstva, politička ili vojna, uporabiti za ostvarenje krajnjih ciljeva. Također, unutar islamskog svijeta postoje oružane organizacije koje ne spadaju u okvire koncepta političkog islama (sekularne).