Živjeti u realnom. Neke posljedice primjene teorijske psihoanalize na konstrukciju objekta i subjekta kulturne analitike - Pletenac, Tomislav (Array, 2009)
Tekst razmatra teorijske i metodološke mogućnosti koje otvara psihoanalitička teorija Jacquesa Lacana za etnologiju i antropologiju. Prvenstveno se otvara problem različitih instanci u kojima progovara etnološki diskurs, te se ukazuje na njihove međusobne odnose. Takva analiza nudi identifikaciju etnologije kao kritike različitih simboličkih sustava upravo zbog svoje bliskosti s objektom analitike – domaćim drugim.