Specijalne vojno-policijske protuterorističke postrojbe: Hrvatska i svijet - Bilandžić, Mirko, politolog (Array, 2009)
Eskalacija suvremenog terorizma u svijetu uvjetovala je ustanovljavanje „treće opcije“ (prostor između policije i vojske) i stvaranje „trećih snaga“ (specijalne snage) za borbu protiv terorizma. Sastavni dio procesa nastanka i razvoja Republike Hrvatske i njezinih Oružanih snaga jest i nastanak i razvoj specijalnih vojnih i policijskih protuterorističkih snaga. Ti paralelni procesi svoje izvorište imaju u ratnim okolnostima. Specijalne postrojbe odigrale su jednu od presudnih uloga u Domovinskom ratu i oslobođenju Hrvatske. U suvremenim uvjetima, Specijalna jedinica policije i Bojna za specijalna djelovanja nisu samo jedan od stupova protuterorističkih kapaciteta Republike Hrvatske, već i bitan faktor hrvatskog integriranja u euroatlantske obrambene odnosno sigurnosne integracije.