Lokalitet: Bale - benediktinski samostan i crkva sv. Marije Velike - Jurković, Miljenko (Array, 2008)
Peta kampanja drugog ciklusa sustavnih arheoloških i konzervatorskih istraživanja benediktinskog samostana Sv. Marije Velike kod Bala u Istri odvijala se tijekom lipnja 2007. Cilj je drugog ciklusa sustavnih istraživanja koja se provode od 2003. otkrivanje perimetralnih zidova samostana kako bi se definirali njegovi vanjski gabariti te eventualne građevne faze. U dosadašnjim kampanjama istražen je istočni i veći dio južne strane samostana. Tijekom 2007. nisu vršena sustavna arheološka istraživanja, već su sredstva usmjerena u čišćenje i pripreme za ozbiljne konzervacije: na lokalitetu su provođeni radovi uređenja, arheološki i konzervatorski radovi. U radove uređenja ubraja se strojno odnošenje privremenog deponija nastalog na zapadnoj strani lokaliteta s vanjske strane zapadnoga perimetralnog zida samostana tijekom ranijih istraživačkih kampanja. Zemlja i kameni blokovi su izdvojeni za potrebe buduće konzervacije i rekonstrukcije zidova. Teren je ručno očišćen do humusne površine, a čitav lokalitet uređen sječom stabala i košnjom ; prorijeđena je i uređena šuma zapadno od crkve i samostana, sve do srednjovjekovnoga puta koji je prolazio nedaleko građevinskih ostataka. Ručno je pročišćen teren sa zapadne strane vanjskog perimetra zapadnoga zida do dodira sa zidovima. Arheološki radovi ograničili su se na dovršetak finog arheološkog sondiranja u jugozapadnom uglu, odnosno na nastavak radova iz 2006. radi provjere radnih hipoteza. Konzervatorski radovi obuhvatili su privremenu stabilizaciju zidne mase suhozidnim podziđivanjem zbog statičkog ukrućenja zidova po lokalitetu (odnosi se na urušene dijelove iskopanih zidova). Izrađena je dokumentacija postojećeg stanja lokaliteta. Rezultati cjelokupnih istraživanja od 1995. do 1999. su publicirani. Monografija sadrži znanstvene rasprave o lokalitetu, kao i detaljan katalog arheoloških nalaza i sačuvanih spomenika in situ. Temeljnu okosnicu monografije čini katalog skulpture. Pokrenuta je izrada detaljnoga plana prezentacije lokaliteta.