Literatura polska w chorwackich przekładach od 1990 do 2007 r. - Čilić Škeljo, Đurđica (Array, 2009)
Praktyka przekładu tekstów literackich z języka polskiego na chorwacki istnieje już bardzo długo, zyskała na intensywności w połowie XIX wieku, by, z większym bądź mniejszym natężeniem, zachować kontynuację w ciągu całego wieku XX, aż do dnia dzisiejszego. W artykule zostały opisane przekłady literatury polskiej od roku 1990 do roku 2007.