Poredbeno-interkulturni aspekti povijesti makedonske književnosti u Hrvatskoj - Kovač, Zvonko, profesor književnosti (Array, 2010)
Svojom osobito kontrastivnom zanimljivosti ističu se književnoporedbeni i interkulturni aspekti hrvatske i makedonske književnosti, kao književnosti međusobno nekonfliktnih kultura i naroda. Izdvajajući poredbeno- književne aspekte hrvatske i makedonske književnosti, kao i interkulturne aspekte njihovih povijesti književnosti, osobito makedonske u Hrvatskoj, u radu se govori o specifičnom pogledu hrvatskih južnoslavista na makedonsku književnost kod renomiranih povjesničara književnosti novije generacije (Gorana Kalogjere i Borislava Pavlovskog).