Test implicitih asocijacija u ispitivanju samopoštovanja - Jelić, Margareta; Tonković, Mirjana psihologinja (2009)
Korištenjem implicitnih mjera, konkretno Testa implicitnih asocijacija, u mjerenju samopoštovanja može se izbjeći davanje socijalno poželjnih odgovora. No, još uvijek postoje određene dileme oko optimalne forme ovoga testa kada se njime mjeri implicitno samopoštovanje i načina formiranja konačnog rezultata na testu. U ovom radu usporedili smo dvije forme Testa implicitnih asocijacija za ispitivanje samopoštovanja. Jedna forma, kao referentnu točku za usporedbu s pojmom ja koristi drugi, a druga forma koristi ne-ja tj. neutralni pojam. Iako neki istraživači smatraju da pojam drugi ima negativno konotativno značenje, naši rezultati upućuju na to da nema razlike u shvaćanju pojma drugi i neutralnog pojma, te smatramo da ga je opravdano koristiti u ispitivanju samopoštovanja Testom implicitnih asocijacija. Također smo pokušali dati odgovor na neke od čestih dilema koje se javljaju kod primjene i korištenja rezultata dobivenih Testom implicitnih asocijacija, kao što je uključivanje rezultata u zadacima za vježbu u formiranju konačnog rezultata i uključivanje netočnih odgovora u formiranju konačnog rezultata. Provjeravali smo i razlike u dobivenim rezultatima obzirom na redoslijed rješavanja blokova zadataka u testu.
Projekt MZOS
Projekt MZOS
ENG