Menčetićeve pjesme o Kotoru i Zadru - Plejić Poje, Lahorka (Array, 2009)
U članku se razmatraju dvije pjesme Šiška Menčetića (Zbornik Nikše Ranjine, 2. izdanje, pjesme br. 469. i br. 471). U jednoj se pjesmi napada Kotor, a u drugoj Zadar. Opisuju se načini legitimacije kazivača i retoričke strategije napada. Utvrđuje se da je kazivač netolerantan i da se njegova argumentacija protiv drugih uglavnom temelji na negativnim stereotipima. U književnoj historiografiji pjesme su se određivale kao patriotske i satirične. Ta se određenja podvrgavaju sumnji. Zaključuje se da su pjesme monologične, da ne prokazuju drugoga, nego upućuju na krhkost vlastita identiteta.