Kratko i jasno? Ne, hvala! - Bagić, Krešimir (Array, 2010)
Perifraza i cirkumlokucija počesto se tretiraju kao sinonimi. U članku se povlači razlika među njima. Perifraza je podvrsta amplifikacije u kojoj višečlani izraz stoji umjesto jedne riječi ili pojma. Suočavamo se s okolišnim izrazom, neizravnim imenovanjem (npr.: čovjekov najbolji prijatelj /pas/).Dok se perifrastična deskripcija događa na leksičkoj razini, cirkumlokucija se ostvaruje na sintaktičkoj razini.K tome, za perifrazom se uglavnom poseže da bi se uljepšalo diskurz, dok se cirkumlokucija pojavljuje tamo gdje treba što popraviti, prikriti misao ili ublažiti „nisku“ retoriku.