Medkulturna slovstvena slovenistika na delu - Kovač, Zvonko, profesor književnosti (Array, 2009)
Ko se govori in piše o medkulturni slovenistiki, se največkrat pozablja vloga književnosti in kulture v poučevanju in preučevanju slovenskega sodobnega jezika. V prispevku, pripravljenem za okroglo mizo, avtor ponavlja svoja lastna teoretična izhodišča in izkušnje o odnosu medkulturne slovenistike in slavistike, s poudarkom prav na vlogi (prevajanja in branja) sodobne slovenske književnosti in slovenske »zamejske književnosti« v poučevanju slovenskega jezika. Gre za podobne, ampak različne funkcije: sodobna slovenska književnost nam pomaga k doživetju pestrosti sodobnega jezika, interkulturna književnost pisatelja pripadnika nacionalne manjšine pa, s svojo odprtostjo do druge kulture, ponuja jezikovne in tematske vzorce, ki nam pomagajo razumeti »skupno sredino« več kultur, kulture avtorja in bralca, literarnega kritika in znanstvenika, učitelja in študenta itn.