Bernhardov "Trg heroja" i Šnajderov "Hrvatski Faust" - Bobinac, Marijan (Array, 2009)
Thomas Bernhard i Slobodan Šnajder izazvali su svojim književnim djelima i javnim istupima mnogobrojne kontroverze što ih je u domaćim društvima – u Austriji i Hrvatskoj – učinilo ciljevima intenzivnih kritika. Reputacija književnika koji – po njemačkoj sintagmi – "prljaju vlastito gnijezdo" pripala im je prvenstveno zbog kritičkog odnosa prema diskutabilnim trenucima nacionalne povijesti. Stoga i ne iznenađuje što su mnogi njihove likove i djela oduvijek smatrali iznimno kontroverznima zbog čega su ti književnici bili izloženi oštrim javnim napadima i medijskim antikampanjama. Međutim, dok je austrijska kulturna politika u svoj širini Bernharda nakon njegove smrti 1989 prigrlila i počela mu odavati zasluženo poštovanje, situacija u Hrvatskoj ne daje naslutiti kad će Šnajder u svojoj domovini steći sličnu razinu priznanja.